Pensioen uitstellen, is dat verstandig?

Pensioen uitstellen, is dat verstandig?

De afgelopen jaren is de pensioenleeftijd een aantal keren aangepast. Pensioenpolissen komen vrij op leeftijd 60, 62, 65, 68 of AOW leeftijd. Nu is het niet zo handig om allemaal verschillende potjes op verschillende momenten te ontvangen. En door de lage rente is de uitkering ook nog eens heel laag.
Is het verstandig om dan te wachten en pensioen uit te stellen als je het nog niet nodig hebt? Nee, dat is niet altijd verstandig. In dit artikel lees je waarom.

Pensioen uitstellen alleen bij de huidige verzekeraar.
Als je je pensioen wil uitstellen, dan kan dat alleen bij je huidige pensioenverzekeraar. Tenminste, als deze de mogelijkheid biedt,  want is sommige gevallen is verlengen of uitstellen niet mogelijk. En als men al wil verlengen, ontvang je geen of nauwelijks rendement. Shoppen voor meer rendement is er dus niet bij.

Wachten op hogere rente

De rente is momenteel erg laag en een lage rekenrente betekent een lage pensioenuitkering. Als je nog een paar jaar kunt wachten op een hogere rente levert dat misschien een hoger pensioen op. Maar het is natuurlijk geen zekerheid dat de rente over een paar jaar hoger is. De rente kan nog steeds laag zijn of misschien zelfs lager.

Een hoger pensioen, maar niet meer pensioen
Misschien heb je geluk en kun je een hogere pensioenuitkering krijgen als de rente inderdaad gestegen is. Maar uitstellen van je pensioen betekent gewoon dat je minder uitkeringen gaat ontvangen. Je kunt je pensioenmoment wel uitstellen maar het moment waarop je komt te overlijden blijft hetzelfde. En hoe later je start met uitkeren hoe minder uitkeringen je gaat ontvangen.

Binnen is binnen

Leef je niet zo lang, dan heb je (achteraf) de beste keuze gemaakt. Aan de andere kant loop je een langlevenrisico. Word je heel oud dan krijg je levenslang een hogere uitkering als je uitstelt. Wat heeft jouw voorkeur? Hoe kijkt jij hier tegenaan?

Een rekenvoorbeeld
Jan is 62 en zijn pensioenpolis komt vrij. Het pensioenkapitaal is € 200.000. Als Jan daar nu een levenslange uitkering voor aankoopt, ontvangt hij € 560 bruto per maand voor de rest van zijn leven.
Maar Jan werkt nog en heeft zijn pensioen nog niet nodig. Hij vraagt aan zijn verzekeraar of het pensioen uitgesteld kan worden tot zijn AOW-leeftijd. Dat is mogelijk. Het kapitaal zal door de lage rente niet hard groeien. Stel dat er op AOW-leeftijd  (67) € 202.000  beschikbaar komt. Voor een pensioenkapitaal van € 202.000 kan Jan op 67 -jarige leeftijd (bij dezelfde lage rente) een levenslange uitkering van  € 675 bruto per maand aankopen. Dat is meer dan de € 560 die hij kan ontvangen op leeftijd 62. Dus het lijkt slim om uit te stellen.

Maar laten we eens verder rekenen.
Jan kan zijn pensioenleeftijd wel uitstellen maar het moment waarop Jan komt te overlijden verandert daar niet door. Nu is dat natuurlijk een onzekere factor maar laten we nu eens stellen dat Jan op leeftijd 85 komt te overlijden

Als Jan vanaf leeftijd 62 zijn pensioen laat uitkeren kan hij nog 23 jaar lang genieten van zijn € 560 per maand. In die 23 jaar ontvangt hij in totaal € 154.560.
Als Jan pas op zijn 67e begint met de uitkering van € 675 kan hij tot zijn 85e in totaal 18 jaar lang een uitkering ontvangen. In die 18 jaar ontvangt hij  € 145.800. En dat zo’n € 9.000 minder!
De uitkering van Jan moet stijgen naar € 715 om op zijn 85e net zoveel van zijn pensioenkapitaal te hebben ontvangen als vanaf leeftijd 62.

Wel rekening houden met het partnerpensioen
Ik heb in dit voorbeeld gerekend met partnerpensioen. Dus als Jan komt te overlijden ontvangt zijn echtgenote (die dezelfde leeftijd heeft) partnerpensioen. Als zij veel ouder wordt dan Jan dan verandert het verhaal en kan het zijn dat er uiteindelijk meer uitgekeerd wordt. Alles is afhankelijk van de leeftijd die Jan of zijn vrouw zal bereiken.

Belastingtarief voor en na pensioen
Ook moet je rekening houden met het belastingtarief voor en na pensioen. Na pensioendatum betaalt Jan tot een totaal inkomen van € 35.130 slechts 19,2% aan inkomsten belasting. Ontvangt hij zijn pensioen voor de AOW-leeftijd dan is dat in ieder geval 37,1% of vanaf een inkomen van € 68.508 zelfs 49,5%. Als je het netto doorrekend komt Jan, als hij een totaal inkomen na AOW van minder dan E 35.130 hoger uit.

Naast de belastingtarieven is het ook van belang om te kijken naar de zogenaamde heffingskortingen. Door op te schuiven loop je soms de ouderenkorting mis. En dat kan je zomaar
E 1.600 netto per jaar schelen.

Advies

Ik help je graag met het maken van deze keuzes. Ik maak een vergelijking voor je, waarbij ik ook kijk naar de fiscale optimalisatie en ik laat je zien hoe je het gat – als je gaat opschuiven – kunt opvullen.

Voor het afsluiten van de polis werk ik samen met onder andere Moneywise.