Eigen woning naar Box 3

Op social media verschijnen steeds vaker berichten waarin wordt beweerd dat de eigen woning vanaf 2027 wordt verplaatst van box 1 (werk en inkomen) naar box 3 (sparen en beleggen). Heb je dan overwaarde op je woning? Dan zou je volgens die berichten ineens vermogensrendementsheffing gaan betalen — tot wel € 10.000 per jaar bij een overwaarde van € 300.000.

Deze berichten gaan snel viraal, omdat ze inspelen op de groeiende wantrouwen richting de overheid en de Belastingdienst. De boodschap is duidelijk: eigenwoningbezitters worden straks financieel gestraft voor hun overwaarde. Maar kloppen deze berichten wel?

Nee. De eigen woning blijft in box 1.

Het Ministerie van Financiën heeft inmiddels gereageerd op deze geruchten. Hun boodschap is helder: zolang jouw woning je hoofdverblijf is, blijft deze in box 1 belast. Verkoop je je woning en stort je de overwaarde op je bankrekening? Dan kan dit vermogen meetellen in box 3. Gebruik je de overwaarde echter voor de aankoop van een nieuwe woning, dan blijft belastingheffing in box 3 achterwege.

Waar komen deze verhalen vandaan?

De oorsprong ligt bij een advies van De Nederlandsche Bank (DNB) uit oktober 2021. In een poging om de oververhitte woningmarkt te temperen, stelde DNB voor om op termijn de eigen woning te verplaatsen naar box 3. Daarbij pleitte de bank voor een overgangsperiode van 20 jaar, waarin ook de belastingdruk elders zou worden verlaagd om het effect voor burgers te compenseren. Belangrijk: DNB adviseert alleen. Het is aan de politiek om te besluiten wat er daadwerkelijk gebeurt — en op dit moment is er géén sprake van dat dit advies wordt overgenomen.

Angst als verdienmodel

Het wantrouwen in de overheid is de afgelopen jaren toegenomen. Sinds de coronacrisis kijken veel mensen kritischer naar beleidskeuzes, en politieke incidenten – zoals een premier die zich belangrijke zaken ‘niet actief kan herinneren’ – voeden dat sentiment.
Sommige bedrijven maken hier handig gebruik van. Ze wakkeren angst aan over de overheid, Europa of mondiale ontwikkelingen. Vervolgens bieden ze een uitweg: word lid van hun beweging, ontvang tips en blijf ‘buiten het systeem’.
De oplossingen die ze aanreiken kunnen soms waardevol zijn, maar zijn lang niet altijd passend of betrouwbaar voor iedereen.

Gezond kritisch op de overheid

Ook ik kijk met een kritische blik naar beleidsontwikkelingen. Dat helpt ons om mijn goed te adviseren — nu én met oog op de toekomst. Als fiscale voordelen veranderen of verdwijnen, wil je voorbereid zijn. Een buffer of een plan B maakt je financiële planning robuuster en minder kwetsbaar.

Grip op je financiën, niet gestuurd door angst

Angst is zelden een goede raadgever. Juist in onzekere tijden is het belangrijk om met helderheid en vertrouwen te handelen. Wil je meer grip op je financiën en vermogen? Laat je dan adviseren door een onafhankelijk financieel planner. Ik kan je helpen om financiële keuzes te maken op basis van feiten, niet op basis van angst.

Bron: www.moneywise.nl

Maak een afspraak

Eerder stoppen met werken? Toe aan financiële rust? Hulp nodig bij ontslag of echtscheiding? Ik help je graag verder om meer inzicht te geven in je financiële situatie.

Bij wie wil je een afspraak plannen?